ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ

Τα ιχνοστοιχεία είναι σημαντικά, καθώς βοηθούν σε πολλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού. Γι' αυτό η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ιχνοστοιχεία.

Του Joven Gray (Μετάφραση: Γιώργος Β. Μιχαήλ – Πηγή: Health News)

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μέταλλα για να λειτουργήσει σωστά. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο τύποι μετάλλων – τα μακρο-μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Ο οργανισμός χρειάζεται μακρο-μέταλλα, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το νάτριο, το κάλιο και το θείο, σε μεγάλες ποσότητες.

Αν και ο οργανισμός μας χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα ιχνοστοιχείων, εντούτοις αυτά διαδραματίζουν ρόλο ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το 75% των αμερικανικών νοικοκυριών δεν λαμβάνουν τις συνιστώμενες ημερήσιες ημερήσιες ποσότητες ιχνοστοιχείων. [Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα]

Προσθέστε αυτά τα 8 ιχνοστοιχεία στην διατροφή σας

Παραθέτουμε μερικά από τα ιχνοστοιχεία που το σώμα χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Λάβετε υπόψη σας ότι ενώ ο σίδηρος θεωρείται ιχνοστοιχείο, η απαιτούμενη ημερήσια ποσότητά του είναι μεγαλύτερη από αυτήν των άλλων ιχνοστοιχείων.

Ο Σίδηρος αποτελεί μέρος της αιμοσφαιρίνης, του πρωτεϊνικού δηλαδή μορίου, στα ερυθρά αιμοσφαίρια, που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς. Είναι επίσης απαραίτητος για τον ενεργειακό μεταβολισμό. Οι ενήλικες άνδρες χρειάζονται 10 χιλιοστόγραμμα (mg) σιδήρου την ημέρα, ενώ οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται 18 χιλιοστόγραμμα (mg) ημερησίως, επειδή το σώμα τους χάνει μέρος του σιδήρου κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Μερικές καλές πηγές σιδήρου είναι τα εντόσθια, τα κόκκινα κρέατα, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα οστρακοειδή (ειδικά τα μαλάκια), οι κρόκοι αυγών, τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα, τα φυλλώδη λαχανικά, και το ψωμί και τα δημητριακά που έχουν εμπλουτιστεί με σίδηρο.

Ο Ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τον μεταβολισμό των νουκλεϊκών οξέων (DNA, RNA), για την αναπαραγωγή των κυττάρων, και για την επιδιόρθωση και την ανάπτυξη των ιστών. Αυτό το ιχνοστοιχείο βρίσκεται σε πάνω από 200 ένζυμα και παίζει ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών. Τα οστρακοειδή (ειδικά τα στρείδια), το βόειο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, το σκληρό τυρί, το γάλα, το γιαούρτι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, και τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν καλές πηγές ψευδάργυρου.

Το Ιώδιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των ορμονών του θυρεοειδούς. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο βρογχοκήλης, που χαρακτηρίζεται από ανώμαλη ανάπτυξη του θυρεοειδούς. Τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι τα θαλασσινά, το ιωδιούχο αλάτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα τρόφιμα που καλλιεργούνται σε έδαφος πλούσιο σε ιώδιο. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ιωδίου για άνδρες και γυναίκες είναι 150 μικρογραμμάρια (mcg).

Το Σελήνιο δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που αποτρέπει την βλάβη των κυττάρων η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Βοηθάει επίσης στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Μπορείτε να πάρετε σελήνιο από κρέατα, θαλασσινά, και δημητριακά. Άτομα άνω των 11 ετών πρέπει να λαμβάνουν μόνο την συνιστώμενη ποσότητα 55 μικρογραμμαρίων (mcg) ανά ημέρα και να μην υπερβαίνουν το ανεκτό ανώτατο όριο των 200 μικρογραμμαρίων (mcg). Παρά τα οφέλη του, η υπερβολική κατανάλωση σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, με συμπτώματα όπως τριχόπτωση, ζάλη, ναυτία και μυϊκός πόνος.

Ο Χαλκός βρίσκεται σε πολλά ένζυμα και απαιτείται για τον μεταβολισμό του σιδήρου. Τροφές πλούσιες σε χαλκό είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, και τα εντόσθια.

Το Μαγγάνιο είναι ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και βρίσκεται σε μεγάλο αριθμό ενζύμων. Μπορείτε να πάρετε μαγγάνιο από τα περισσότερα τρόφιμα – ειδικά τα φυτικά.

Το Χρώμιο συνεργάζεται με την ινσουλίνη για την διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τροφές πλούσιες σε χρώμιο είναι το συκώτι και άλλα εντόσθια, η μαγιά μπύρας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, και οι ξηροί καρποί. Για ενήλικες, η συνιστώμενη ημερήσια δόση κυμαίνεται μεταξύ 50 και 200 ​​μικρογραμμαρίων (mcg).

Το Μολυβδαίνιο είναι ένας συμπαράγοντας των ενζύμων που διαλύουν τα απόβλητα και τις τοξίνες στο σώμα. Χρειαζόμαστε καθημερινά περίπου 0,15 έως 0,5 μικρογραμμάρια (mcg) μολυβδαινίου, το οποίο μπορούμε να πάρουμε από τα όσπρια, το ψωμί, τα δημητριακά, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και το συκώτι.

Τα ιχνοστοιχεία είναι σημαντικά, καθώς βοηθούν σε πολλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού. Δεδομένης της σημασίας τους, πρέπει να προσθέσετε στην διατροφή σας υγιεινά τρόφιμα που είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία.

Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

%d bloggers like this: